טראומה

טראומה הינה חוויה רגשית מטלטלת העלולה לנבוע מאירוע בו יש סכנת חיים או תחושה של סכנת חיים כמו: תאונת דרכים, פיגוע, שוד, שריפה, תקיפה מינית, לידה קשה או נטישה. טראומה יכולה גם להיווצר בעקבות אירועי חיים כמו פיטורים, גירושים, סיום מערכת יחסים, פירוק עסק, ועוד.
אירוע מוגדר כטראומטי רק אם הוא מורגש כטראומה ע"י מי שחווה אותו, החוויה הטראומטית יכולה להיות חד פעמית או חוזרת ונשנית.
באופן טבעי, השפעתו של אירוע עם פוטנציאל טראומתי יורד בפרק זמן סביר והוא הופך לזיכרון, אך לעיתים ההשפעה של האירוע הופכת להיות מתמשכת. במקרים אלו יש לבחון האם התפתחה תגובה פוסט טראומתית.

פוסט טראומה

תגובה פוסט טראומתית מאופיינת לרוב בתסמינים הבאים או בחלקם:
חדרנות – תחושה שהאירוע עדיין מתרחש, חוויה חוזרת של האירוע, פלשבקים וחלומות.
הימנעות – הימנעות ממחשבות, שיחות, פעילויות, מקומות או כל דבר אחר שמזכיר את האירוע.
עוררות – עוררות יתר ודריכות, כל אלמנט שמזכיר את האירוע מביא לסימפטומים פיזיולוגיים כמו דפיקות לב מואצות, הזעה, רעד ואף רצון לברוח, כמו כן לעצבנות, קשיי שינה קושי בריכוז ותגובות קיצוניות.

תסמינים הנמשכים למעלה מחודש, ופוגעים באיכות החיים ובתפקוד היום יומי.
במקרים מסוימים יכול להתפתח מצב של דיכאון וחרדה.
לעיתים התגובה הפוסט טראומתית מופיעה לאחר פרק זמן עם היחלשותם של מנגנוני הדחקה והכחשה שעוזרים להתמודדות ראשונית עם האירוע.
ההתערבות הטיפולית מותאמת למטופלת, לטראומה ולעוצמתה. בפגישות הראשונות נבנה מרחב בטוח ואמון המאפשרים לגעת בחוויה הכואבת, מתבצע איסוף של נתונים לקבלת תמונה כוללת של הטראומה והשלכותיה, הקשיים והאתגרים. במקביל נעשית עבודה עם מגוון דרכים וטכניקות שיאפשרו הפחתת התסמינים והחזרת הרוגע והשליטה בחיים.